Viljelusvõistlus

Hiiumaa mees viljelusvõistlusel

Hiiumaa ainuke viljelusvõistlusel osalev rukkipõld asub Pühalepa vallas Partsi külas. Kokku on talunik Toomas Remmelkoorel maas 60 hektarit rukist, ühes odra ja nisuga on teravilja all 300 hektarit maad.

Viljelusvõistlusel osaleb Remmelkoor esimest korda. “Mul on hea võistleda, ma võistlen iseendaga kogu aeg. See on see Hiiumaa omapära,” naerab Remmelkoor. Küsimusele, miks ta üldse osaleda otsustas, muigab ta, et naised rääkisid ära. Nii valiski talunik võistluste tarbeks välja 11-hektarise sobiva rukkipõllu.“Küll kiusab ilmaga – tuleb, ei tule vihma, on äike, on põud,” ütleb mees sissejuhatuseks. Ilm on põllupidajale tähtis, sellest sõltub nii saagikus kui ka koristusaeg.

“Mina häbenema ei pea, on, mis on. Kõige suurem tunnustus on see, kui keegi sõidab mööda ja vaatab, teeb pilti,” ütleb mees.

Terad on põllul juba küpsed, nüüd ei jää muud, kui oodata koristuseks kuivemat aega. Tänavune saak tuleb Remmelkoore hinnangul täitsa korralik. “Silma järgi vaadates saab võib-olla viis tonni hektari pealt. Meil oli põud ka vahepeal. Kuivakahjustuse augud on näha,” selgitab mees.

Põldude vahelt paistab taamal seisev vana veski. Paraku jahvatas see viimati jahu 70ndate keskel. “Omal oleks küll plaan – igal on omad kuupealsed unistused –, et ise oma viljast leiba teha ja kõike muud, aga see võtab aega. Mul võttis 50 aastat aega, et mingit viljapõldu hakata nägema. Need kogemused on päris hilja tulnud,” räägib peremees. Põllumajandusega alustas ta 1984. aastal sõjaväest tulles, sellest ajast saati on rassinud.

Kõige rohkem tunneb Hiiumaa põllumees muret maaelu kestmajäämise pärast. “Inimene on osa kogukonnast. Pigem kipume olema kadedad, kui kellelgi kasvab ilus vili. Selle asemel võiksime uhked olla ja leida viise, kuidas veel paremini teha,” räägib mees. “Kõige suurem mure on see, et ots otsaga kokku tulla. Et võlgu ei jääks.”

Koristatava vilja saatust peremees veel ei tea, sest see sõltub kokkuostuhindadest: võib-olla läheb sigadele, võib-olla välismaale.