2008

2008. aastal osales Viljelusvõistlusel 12 ettevõtet ja talu kokku 19 põlluga. Püstitati 5 saagirekordit. Edukaimad olid taliviljade kasvatajad.

Parimad 2008. aastal olid:

• Talioder 8,18 t/ha – Toomas Tobreluts FIE

• Taliraps 4,81 t/ha – Kesa-Agro OÜ

• Talinisu 9,74 t/ha – Männiku Piim OÜ

• Suvinisu 7,08 t/ha – Rannu Seeme OÜ

• Rukis 8,04 t/ha – Sadala Agro OÜ

 

Tulukuse arvestus:

Märkused:
1. Kõikide tootmissisendite hindadeks on hulgihinnad käibemaksuta; kõik kulud sisaldavad 9% tootmise üldkulusid.
2. Tootjate põlluraamatus näidatud tööde masinakulud arvutati keskmiste masinakulude abil kui kasutatakse suure tootlikkusega masinaid.
3. Vilja kuivatuskulud arvutati lähtudes PMK poolt näidatud vilja niiskusest.
4. Sinise diislikütuse hinnaks koos kohaleveo kuludega arvestati 13,2 kr/l; töötasu masinatöödel – 60 kr/h + maksud.
5. Seemne, taimekaitsevahendite ja väetiste hindadena kasutati peamiselt Kemira GrowHow 1.aug. – 17.sept. 2008.a. kehtinud hulgihindu.
6. Vilja võimalik müügitulu arvutati Kemira GrowHow 17. -30. sept. 2008.a. kehtinud kvaliteedinõuete ja kokkuostuhindade alusel.
* – Need tootjad kasutasid ka vedelsõnnikut millele hinda ei arvestatud.

Viljelusvõistluse lõpuseminar peeti Nurmiko Aianduskeskuses. Jagati auhindu parimatele ja kuulati ekspertide ning võitjate kommentaare. Et sarnane üritus toimus 2008.a esimest korda ka Lätis, tegi vastava ettekande sealse ürituse üks eestvedajatest Egils Svikis. Võõrustaja tegi seminaril osalenutele lisaks tutvustava ekskursiooni. Tegemist on Eesti suurima aiandiga, kes on spetsialiseerunud põhiliselt potililledele ning toimetas tol hetkel 2,1 ha suurusel maa-alal. Aianduskeskus kasutab energia saamiseks omalaadset põhuküttesüsteemi ning moodsaid lillekasvatusseadmeid. Niisiis oli kõigil kohalolijatel võimalus teada saada, kuidas päevas 60 tuhat tulpi müüv ettevõte on tänaseni arenenud ning suudab nii edukalt toimida.

Võitjad 2008: Toomas Tobreluts, Ahti Kalde Sadala Agrost, Avo Samarüütel Männiku Piimast, Venda Vihmann Kesa Agrost, Madis Ajaots Rannu Seemnest.