TULEMUSED 2016

Üle poolte Viljelusvõistluse auhinnakividest viidi Saaremaale

Seda, mis novembri alguses Viljelusvõistluse uue skeemiga hindamisel selgus, ei osanud keegi ette näha. Nimelt läks lõppkokkuvõttes viiest üldvõidust koguni kolm Saaremaale.

Teravilja – nii odra kui nisu – üldvõitja on Saaremaa viljakasvataja Kaido Kirst Nuudi talust. Kaido on muide ennegi napsanud võistuviljelemisel topeltvõidu – aastal 2010 oli ta nimelt parim nii suvirapsi kui talinisu kategoorias. Parim rapsikasvataja on Agriman OÜ noor viljakasvataja Martin Salu, taas Saaremaalt. Herne üldvõitjaks kuulutati Pärnumaal mere-äärses Kablis tegutsev viljakasvataja Mihkel Vainula ning rukki kategoorias võitis ülekaalukalt uue rekordsaagi kasvataja Tuuli Vaarak Savikoti Agrost.

Kõikide kultuuride üldvõitjad said paekivist tänuplaadi, mis tekitas nii saarlastele kui Pärnumaa mehele palju nalja – nagu neid kive oma põllul veel vähe oleks 🙂 Kivistest põldudest rääkisid tõepoolest kõik peale Tuuli, kelle rukis kasvas ühel parimatest Eesti põldudest Viljandimaal.

Loomulikult ei saa seekordset tulemust ainuüksi uue hindamisskeemi (saagikus+tulukus+kvaliteet) süüks panna. Kuigi võistlus propageerib üha enam põllumeeste oskusi, määras tänavuse tulemuse suuresti taas ilm. Kui mandril muutis nelja kehva ilmastikunähtuse kokkusattumine – külm talv, kuiv kevad, vihmane suvi ja niisked koristusaja ilmad – vilja-aasta viletsaks, siis läänerannikul ja saartel oli talv pehmem, maikuus sadas ka vihma ning talivili jõuti ära koristada enne augusti keskpaiga vihmaperioodi saabumist.

Iga valdkond andis erineva tulemuse

Tänavune üllatuskultuur oli rukis, kuna ületas saagikuselt teisi vilju. Uue rekordsaagi kasvatas Tuuli Vaarak Viljandimaalt – 10,4 t/ha. Hernes oli viljelusvõistlusel esimest korda ning esimese rekordi, 6,6 tonni hektarilt, püstitas Mihkel Vainula Pärnumaalt. Rapsi parimad saagid jäid eelmisele aastale kahe tonni võrra alla. Kõrgeima rapsisaagi sai Avo Samarüütel Tartumaalt – 4,6 t/ha. Kõrgeima odrasaagi, 7,7 t/ha, kasvatas Erik Paalman Põlvamaalt. Nisu saagid oli sellel aastal suhteliselt ühtlased ning kõrgete saakidega üllatusi ei tulnud.

SAAGIKUSE TABEL

Tulukaim kultuur oli taas raps, kuigi parimad tulemused olid poole väiksemad kui mullu. Üle 900 euro tulu hektari kohta said rapsikasvatajad Martin Salu Saaremaalt ja Avo Samarüütel. Miinusesse ei jäänud keegi.

TULUKUSE TABEL

Kõrgeima kvaliteediga raps, rukis ja oder kasvatati Viljandimaal – vastavalt Kõo Agros (Meelis Venno), Savikoti Agros (Tuuli Vaarak) ja Sooba talus (Pille Nugis). Parima nisu kvaliteedi sai Soone Farmi noorperemees Madis Tamm Tartumaalt.

KVALITEET

See, et kolme näitaja kokkuliitmisel saadi tavapärasest erinevad tulemused, on loodetavasti viljakasvatajatele uueks väljakutseks. Samuti annab see põhjuse taas võistlustulle astuda neil tublidel põllumeestel, kel saagikuse võidud varasematest aastatest juba taskus. Sest viljelusvõistlus tuleb kindlasti ka järgmisel aastal.

KOONDTABEL